Eiwitsupplementen: nodig of niet?
16 januari 2023 
in Fuel

Eiwitsupplementen: nodig of niet?


Een hele tijd werd gedacht dat eiwitsupplementen uitsluitend nodig waren voor atleten, bodybuilders en fanatieke sporters. Het was een supplement dat werd ingezet om spieren te versterken, maar tegenwoordig worden eiwitshakes en andere vormen van eiwitsupplementen steeds vaker aangeraden bij een gezond voedingspatroon. 

Eiwitsupplementen hebben verschillende voordelen en zijn te vinden in de vorm van poeder, vast voedsel of vloeibare formules. De supplementen worden voornamelijk gebruikt vanwege het gemak en kortere voorbereidingstijd. Andere voordelen van eiwitsupplementen zijn:

#1 Voeding

Degenen die moeite hebben om aan hun dagelijkse eiwitbehoefte te voldoen, kunnen als alternatief supplementen gebruiken. Ouderen, fanatieke sporten, veganisten en mensen met chronische ziekten hebben mogelijk meer eiwitten nodig. Maar ook wanneer je jouw calorie inname verlaagd voor een periode kan het zijn dat je niet aan je dagelijkse eiwitbehoefte komt. In dat geval is een supplement met extra eiwitten een eenvoudige oplossing om toch al je voedingsstoffen binnen te krijgen.

#2 Spieropbouw

Eiwitsupplementen kunnen helpen als bij het opbouwen van spieren of spiermassa. Is jouw doelstelling om spieren op te bouwen dan is een schema met 2 tot 3 dagen per week krachttraining doen en een verhoogde eiwitinname van 0,20-0,50 gram per kilo lichaamsgewicht te adviseren.

#3 Herstel na inspanning

Naast spiergroei kunnen eiwitsupplementen helpen bij het herstellen van beschadigd weefsel en spieren. Tijdens trainingen gebruikt het lichaam aminozuren en energie om spiercontracties te ondersteunen. Na de training gaan je spieren door een herstelfase. Het nemen van een eiwitsupplement na de training kan helpen om spieren te kalmeren die tijdens de training mogelijk zijn beschadigd. Het kan ook helpen bij het versnellen van het herstel van pijnlijke spieren door spierbeschadiging te verminderen en de spierprestaties en eiwitsynthese te verbeteren.

#4 Het voorkomt spierafbraak

Het nemen van eiwitsupplementen zal niet alleen je spieren opbouwen en sterker maken, maar het kan ook spierafbraak voorkomen. Hoogwaardige eiwitsupplementen zijn rijk aan vertakte aminozuren (BCAA's) en bevatten essentiële aminozuren. Een van de BCAA's (leucine) speelt een cruciale rol bij het stimuleren van spiergroei en herstel na duur- en weerstandstraining. Zo is bijvoorbeeld een eiwitshake erg handig voor sporters die veel onderweg zijn.

#5 Het bevordert de verzadiging en stimuleert het metabolisme

Eiwitten geven je een beter verzadigd gevoel dan vetten en koolhydraten. Dit kan gunstig zijn om je lichaam altijd voor een langere periode van brandstof te voorzien. Een eiwitsupplement kan het hongergevoel en de eetlust verminderen, en helpt daarom om minder te eten gedurende de dag. 

Naast het verminderen van de eetlust, stimuleert het nemen van eiwitsupplementen het metabolisme. Je lichaam gebruikt energie om eiwitten te verteren en voedingsstoffen uit het voedsel op te nemen. Dit wordt het thermische effect van voedsel (TEF) genoemd en het thermische effect van eiwitten is groter dan dat van vetten en koolhydraten.

Reactie plaatsen