Waarom je niet sterker wordt (en hoe je dit wél kan bereiken)
12 september 2022 
in Move

Waarom je niet sterker wordt (en hoe je dit wél kan bereiken)

Als je graag gespierder en/of sterker wilt worden, heb je misschien gemerkt dat dit niet snel genoeg gaat of dat het je zelfs niet lukt om meer gewichten te tillen of extra kilo’s aan te komen. Er zijn drie belangrijke redenen waarom dit kan gebeuren, maar ze zijn allemaal op te lossen!

1. Je eet niet genoeg

Spiermassa opbouwen (en daarmee sterker worden) komt neer op één simpele factor: je krijgt meer calorieën binnen dan je verbrandt. Merk je dat je blijft hangen op een bepaald gewicht, zowel op de weegschaal als in de sportschool, dan is een van de oplossingen om meer te gaan eten. Zorg wel dat je voedingsmiddelen kiest voor spieropbouw, zoals complexe koolhydraten en eiwitten.

2. Je traint niet optimaal

Trainen voor spieren en kracht is een genuanceerd proces en er zijn veel variabelen waarmee je rekening moet houden. De onderstaande criteria kunnen je hier bij helpen: 

● Train al je spieren en je gehele lichaam, vermijd isolatie oefeningen

● Train in verschillende herhalingen en gewichten, zoals sets tot 12, maar ook tot 15 en 20

● Focus op sterker worden op langere termijn

● Geef je spieren en spiergroepen voldoende tijd om te herstellen, minimaal 72 uur voordat je ze weer gaat trainen

3. Je doet te veel cardio

Een deel van de resultaten van krachttraining kunnen verloren gaan wanneer je teveel cardio doet of een beroep hebt waarbij je veel beweegt gedurende de dag. Hierdoor verbrandt je veel calorieën die je spieren juist nodig hebben om te groeien. Kijk objectief naar de hoeveelheid cardio in je trainingsschema of op dagelijkse basis. Beperk je cardio activiteiten tot 60 minuten per week en kijk of dit een verschil maakt. Is dit niet mogelijk? Verhoog dan je calorie-inname om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen voor spieropbouw.

Reactie plaatsen