De 5 grootste fouten die je maakt in de sportschool
20 juni 2022 
in Move

De 5 grootste fouten die je maakt in de sportschool


We weten allemaal dat een goed trainingsschema dat aansluit bij jouw doelstellingen voorkomt dat je doelloos in de sportschool rondloopt en de belangrijkste voorwaarde is voor het behalen van resultaten. Maar met alleen een goed plan ben je er nog niet. Zorg dat je deze fouten niet maakt en blijf gemotiveerd werken aan jouw doelstellingen.

1. Halve herhalingen doen

Een rep is een herhaling van een bepaalde oefening in uit je trainingsschema. Dit kan van alles zijn, van een squat tot een sit-up. Het opvoeren van het aantal herhalingen is een goede manier om jezelf uit te dagen, maar als je de beweging slechts gedeeltelijk uitvoert met een slecht bewegingsbereik, zullen de herhalingen niet effectief zijn.

Een halve herhaling is het uitvoeren van een bepaalde oefening met een zeer beperkt bewegingsbereik. Bijvoorbeeld een squat waarbij de knieën slechts ligt gebogen worden in plaats van een goed uitgevoerde squat waarbij de billen diep naar beneden zakken. Je zakt misschien niet ver genoeg om meer herhalingen te kunnen maken, maar als je graag kracht of spieren wil opbouwen, is een volledige bewegingsbereik essentieel. Je activeert dan meer spiergroepen en spiervezels.

2. Te veel cardio en te weinig gewichten

In de meeste sportscholen staan veel cardio apparaten op een rij, zoals loopbanden, roeiers, fietsen en crosstrainers. Start jij met trainen met het doel om af te vallen, dan wordt er door de fitness instructeur vaak gekozen om een groot aantal deze cardio apparaten op te nemen in jouw trainingsschema. om af te vallen. Natuurlijk helpt cardio je om energie te verbruiken, maar om je lichaam meer te vormen en echt resultaat te behalen zal je ook gewichten optillen moeten optillen.

3. Een verkeerde warming-up

Zodra je de sportschool binnen komt wil je het liefst meteen aan de slag. Een goed trainingsschema bevat een dynamische warming-up om je spieren voor te bereiden op de workout en je hartslag omhoog te gooien. Het belang van een warming-up die past bij het type training dat op de planning staat wordt door velen onderschat of onvoldoende uitgelegd. 

De meest gekozen warming-up is een sessie van vijf tot tien minuten op een crosstrainer of loopband. Dit is een prima optie voor een cardio training, maar niet wanneer de nadruk ligt op krachttraining. In dit geval kan je beter kiezen voor een paar sets compound oefeningen, zoals bijvoorbeeld squats of push-ups, op een lage intensiteit. Warm altijd de spieren op die je ook daadwerkelijk gaat trainen tijdens jouw workout.

4. Te veel gewicht of weerstand

Er is een dunne lijn tussen jezelf overbelasten en jezelf uitdagen. Het gebruiken van gewichten die eigenlijk te zwaar voor je zijn, kan leiden tot blessures en een onjuiste bewegingsuitslag. In enkele gevallen is maximaal trainen (tot ‘failure’) belangrijk voor het behalen van de doelstellingen, maar voor de meeste zal dit echter leiden tot overbelasting en een consistente vooruitgang in de weg zitten.  

Wanneer je samen traint is de verleiding groot om dezelfde gewichten te gebruiken maar onthoud dat het gaat om jouw workout en jouw resultaat, en dat het trainingsschema is afgesteld op jouw doelstellingen. Wil je resultaten op de lange termijn bereiken en blessures voorkomen, concentreer je dan op je eigen workout en de correcte uitvoering van de oefeningen. 

5. Hetzelfde trainingsschema aanhouden

Als je een aantal maanden hetzelfde trainingsprogramma hebt herhaald of elke keer dat je naar de sportschool gaat dezelfde oefeningen doet, dan ga je geen tot weinig resultaat halen. Verander iedere twee maanden de oefeningen en de intensiteit van je trainingsschema. Hierdoor geef je jouw spieren een nieuwe trainingsprikkel en past je lichaam zich opnieuw aan. Houd je tijdens die twee maanden wel aan de oefeningen uit je trainingsprogramma, en ga niet tussendoor dingen wijzigen, om consistent aan je lichaam te werken.


Download de GRATIS HIIT workout guide


Benieuwd wat HIIT workouts kunnen doen voor jouw doelstellingen? Download dan GRATIS onze HIIT workout guide met handige tips om onder andere je conditie te verbeteren, je techniek te verbeteren en snel vet te verbranden.

Felix
Door

Felix

op 24 Mar 2022

Laatste is echt niet waar en niet nodig. Zelfde oefeningen - wordt je beter in elke keer - meer ervaring, meer stabiliteit, meer uit je oefeningen halen. Elke 2 maanden veranderen dan begrijp je je eigen trainingsschema pas een dag en opeens doe je alles anders. Als je een doel hebt en het verandert over time dan kan het veranderen van je trainingsschema handig zijn en soms zelfs nodig. Maar puur veranderen om het veranderen slaat nergens op.

Reactie plaatsen