Hoe train je 1 kg vet weg?
11 april 2022 
in Move

Hoe train je 1 kg vet weg?


Een groot deel van Nederland traint om af te vallen of vet te verbranden. En laten we eerlijk zijn, trainen is veel leuker dan streng zijn op je voeding. Dus in hoeverre is het mogelijk om met trainen voldoende te verbranden om 1 kg af te vallen zonder op je voeding te letten?

Calorieën verbranden

Gemiddeld hebben mannen 2500 calorieën en vrouwen 2000 calorieën per dag nodig. Wil je graag afvallen? Dan is de oplossing vrij eenvoudig. Verbruik je meer energie dan je binnen krijgt, dan val je af. Er zijn twee manieren om dit voor elkaar te krijgen:

  • Meer energie verbruiken door bijvoorbeeld te gaan sporten
  • Minder energie binnenkrijgen door minder of gezonder te eten

Voor beide opties geldt een belangrijke regel: doe het gecontroleerd en ga niet ineens 4 uur per dag trainen of een crash dieet volgen. Zo voorkom je de kans op een blessure of jojo-effect waardoor je weer opnieuw kunt beginnen. We kijken in dit artikel enkel naar optie 1, meer energie verbruiken dan je binnen krijgt door middel van sporten.

Vet verbranden

Om één kilo aan vetweefsel kwijt te raken heb je een calorietekort van ongeveer 7000 calorieën nodig, of een extra verbruik van 7000 calorieën. Dit klinkt wellicht als een onmogelijke opgave maar laat wel zien dat een goed doordacht plan van aanpak nodig is. En om je uit een droom te halen, dit gaat je dus niet lukken in één of twee weken.

Hoeveel calorieën je verbrandt tijdens een workout is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder je geslacht, gewicht en de duur en intensiteit van de workout. Hoe zwaarder je bent hoe meer calorieën je per workout zal verbranden, en daarom verbranden mannen vaak meer calorieën bij eenzelfde training dan vrouwen. De lengte van een workout is ook van invloed op het aantal calorieën dat je verbrandt. Logischerwijs zorgt een langere training voor meer inspanning en dus meer calorieën te verbranden. Een opmerking hierbij is wel dat de intensiteit van een workout dit principe tegenspreekt. Tijdens een HIIT workout verbrand je namelijk meer calorieën dan met een rondje hardlopen, door de intensiteit en effecten op je lichaam. 

Afvallen met HIIT

Met een korte maar intensieve workout van 30 minuten kun je meer calorieën verbranden dan tijdens een langere duurtraining. HIIT is dan ook een goede optie als het verbranden van vet je doelstelling is. Het is gemakkelijker in te plannen dan een hardloopsessie van meer dan een uur, en levert hetzelfde resultaat. 

 

Train thuis met onze workouts


Met onze workouts kun je gemiddeld 350 calorieën in 30 minuten verbranden. Om terug te komen op hoe lang het duurt voordat je 1 kilogram vetweefsel kwijt kunt raken met training, dat zijn dus 20 workouts (als je inname aan calorieën hetzelfde blijft). Pas je ook je voeding aan dan kan dit proces nog sneller gaan. Check snel de mogelijkheden om te starten met onze programma's, en bepaal zelf hoe snel jij die 1 kg aan vetweefsel kwijt raakt!

Reactie plaatsen