De 6 voordelen van wijn voor jouw gezondheid
03 januari 2022 
in Fuel

De 6 voordelen van wijn voor jouw gezondheid


Volgens de algemene opvatting is het drinken van alcohol slecht voor je gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat overmatig alcoholgebruik kan leiden tot verschillende ziektes en gezondheidsproblemen. Maar we vergeten nog wel eens de mentale gezondheidsvoordelen van een glaasje wijn, en de ontspanning die dit juist kan geven. Maar een glas wijn bij het eten is niet alleen gezellig, het heeft ook voordelen voor je gezondheid. Wij geven je 6 redenen waarom wijn af en toe een gezonde keuze is.

#1 Het is goed voor je hart

Verschillende studies tonen aan dat rode wijn gezondheidsvoordelen heeft voor je hart. De antioxidanten in wijn, met name het stofje resveratrol, maken je hart sterker. Resveratrol wordt geassocieerd met het verlagen van cholesterol en bescherming van bloedvaten. De onderzoekers hebben deze gunstige resultaten echter alleen gevonden bij matig gebruik, dus drink met mate.

#2 Het helpt vet verbranden

Indirect zorgt wijn voor een vertraging in de groei van vetcellen. Recent is er een onderzoek gedaan onder muizen met overgewicht. De onderzoekers concludeerden dat de leverfunctie wordt verbeterd door wijn, terwijl andere vormen van alcohol vaak het tegenovergestelde doen. Als je dagelijks een fles achterover tikt kan dit echter wel een negatieve invloed hebben op je lever en je gewicht. 

#3 Het ondersteunt je spierbehoud

Nog een positief effect van resveratrol is dat het spierafbraak voorkomt. Deze positieve resultaten zijn gevonden bij studies onder astronauten, wanneer de spieren langere tijd inactief zijn vanwege het gebrek aan zwaartekracht. Dus pak lekker een wijntje tijdens jouw rustdag.

#4 Het kan kanker helpen voorkomen

Het wonderstofje resveratrol in rode wijn blijkt ook het risico op borstkanker bij vrouwen te verkleinen. Resveratrol verwijderd beschadigde DNA cellen voordat ze een risico vormen. De flavonoïden in druiven helpen beschermen tegen Uv-straling van de zon, en verkleinen daarmee de kans op huidkanker. Smeer je niet in met wijn! Maar als je in de zon op het terras zit, neem dan voor de zekerheid maar een Merlot. 

#5 Het geeft minder stress

We gebruiken dit excuus om ’s avonds een wijntje te pakken: het helpt ontspannen. Maar er is daadwerkelijk wetenschappelijk bewijs dat wijn, met name rode wijn, een kalmerend effect heeft op je hersenen. Het zorgt dat je beter kunt slapen na een glaasje omdat je zenuwsysteem ontspant. 

#6 Het maakt je sexy

Nee, we bedoelen hier niet dat je aantrekkelijk gevonden wordt als een ander dronken is. Het drinken van één glas wijn zorgt voor een gezonde gloed en subtiele glimlach. Dus heb je een date, sla dan eerst een glas (geen fles) achterover. Dit zorgt niet alleen dat je nog net iets aantrekkelijker bent, maar helpt je ook ontspannen. 

Conclusie: drink met mate

Genoeg redenen dus om snel een doosje wijn te bestellen, en dan bij voorkeur rode wijn. De gezondheidsvoordelen van rode wijn zijn groter dan andere soorten wijn, voornamelijk vanwege de stof resveratrol. Dikke tip: bestel online en laat je bestelling thuis bezorgen, dan hoef je niet met dozen te slepen. 


Check ons YouTube kanaal


Vergeet niet dat een glas wijn wel calorieën bevat, namelijk 9 kcal per gram alcohol. Maar tijdens een van onze HIIT workouts van maximaal 30 minuten verbrand je genoeg calorieën voor 6 glazen wijn. Probeer de workouts via de link naar ons YouTube kanaal, zodat je volgend week een flesje open kunt trekken zonder schuldgevoel!

Reactie plaatsen