Hoe ga je uit eten zonder schuldgevoel?
05 december 2022 
in Fuel

Hoe ga je uit eten zonder schuldgevoel?


Wanneer je bepaalde doelen hebt op het gebied van afvallen of gewichtsbehoud, is elke beslissing die je op een dag neemt belangrijk. Welke training je doet, hoeveel water je drinkt en hoeveel je eet, het helpt je allemaal om dichter bij (of verder weg van) je uiteindelijke doelen te komen. Uit eten is altijd een spannende beslissing wanneer je een duidelijk doel hebt. Het maakt niet uit of je naar jouw favoriete restaurant gaat, naar een etentje met vrienden of met je collega’s gaat borrelen, het is belangrijk om te weten hoe je zonder schuldgevoel gezonde beslissingen kunt nemen die je doelen niet in gevaar brengen. Hierbij wil je niet alleen de juiste beslissingen nemen maar  ook genieten van die avondjes uit. 

Goede beslissingen wanneer je uit eten gaat

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je voor te bereiden op een etentje. Als je naar een specifiek restaurant gaat kun je het menu van tevoren opzoeken en jezelf een idee geven van de keuzes die je moet maken. Als je het restaurant binnen gaat met een goed idee van wat je gaat bestellen, wordt het proces een stuk minder stressvol. Een geschikte maaltijd zou er een zijn met magere eiwitten, voldoende groenten en gezonde vetten. Als je eenmaal in het restaurant bent, kun je deze tips gebruiken om je maaltijd een beetje gezonder te maken:

  • Vraag om de saus apart te serveren;
  • Sla alles wat gebakken is over;
  • Blijf bij een gegrilde, magere eiwitoptie;
  • Ruil pasta of rijst in voor extra groenten;
  • Laat het brood met dips vooraf staan.

Als het een feest of etentje is waarbij je van te voren niet zeker weet wat er geserveerd wordt, doe dan je best om ervoor te zorgen dat je voeding gedurende de dag zo gezond mogelijk is. Vergeet niet om de hele dag voldoende gehydrateerd te blijven en probeer een vol glas water te drinken voordat je vertrekt. Eet een lichte snack voordat je van huis gaat. Door te kauwen op een kleine appel, een handvol amandelen of een paar worteltjes, vermijd je de kom chips en het zal je ook helpen met portiegroottes tijdens de maaltijd.

Afwegingen om van je maaltijd te genieten

Voedselkeuze is belangrijk en dat geldt ook voor calorieën met het oog op je doelstellingen, maar dat etentje af en toe zal je vooruitgang niet maken of breken. Hoewel het belangrijk is om je best te doen om gezonde keuzes te maken wanneer je uit eten gaat, is het net zo belangrijk om een flexibele houding aan te nemen ten opzichte van je maaltijden. Als je constant gestrest bent over voedselkeuzes of over uit eten gaan, is de kans groot dat je kwaliteit van leven eronder zal lijden. Inflexibiliteit leidt tot schuldgevoelens of wroeging wanneer je, onvermijdelijk, een minder gezonde beslissing neemt. Het kan ook de kans op eetbuien of jojo-dieet vergroten, om nog maar te zwijgen van het feit dat je waarschijnlijk niet ten volle kunt genieten van een feestje of etentje. Wil je meer weten over wat je beste wanneer kan eten om je doelstellingen te behalen? Bestel dan hieronder onze Nutrition Guide boordevol informatie over sportvoeding en het samenstellen van jouw voedingsschema.


Ik moet die Nutrition Guide hebben


Hier zijn een paar afwegingen die je overdag kunt maken, zodat je jezelf een beetje kunt ontspannen terwijl je uit eten gaat:

  • Neem een smoothie tijdens de lunch, zodat je wat extra calorieën ‘over’ hebt voor het avondeten
  • Sla de friet, rijst of pasta over, zodat je in plaats daarvan kunt genieten van een toetje
  • Kies in plaats van een salade boordevol onzichtbare calorieën, voor gestoomde groenten zodat je ook een wat frietjes kunt eten.

Conclusie: geniet van je keuzes

Aan het eind van de dag wegen de keuzes die over een langere periode maakt veel zwaarder dan de dingen die je af en toe doet, zoals een etentje. Gebruik deze tips om gezonde voedingskeuzes te maken, maar vergeet niet om ook van jouw keuzes te genieten. Dit is niet alleen belangrijk voor duurzame vooruitgang, maar ook voor je psychische gezondheid. Door te leren hoe je flexibel kunt zijn met voedselkeuzes, kun je gezond eten langer volhouden.

Reactie plaatsen