Eiwitshakes: nuttig of niet?
17 januari 2022 
in Fuel

Eiwitshakes: nuttig of niet?


Jouw sportschool buddies zweren bij een heerlijke eiwitshake na een workout. Maar is dit ook voor jou een goed idee? Welke shake moet je dan kiezen en wanneer kun je deze het beste nemen? Er is heel wat te vinden over de voor- en nadelen van eiwitshakes, en er zijn veel varianten te verkrijgen. Wij leggen je uit wanneer een eiwitshake een toegevoegde waarde kan hebben op jouw voedingspatroon.

De rol van eiwitten

Eiwitten zijn, naast vetten en koolhydraten, essentiële voedingsstoffen voor je lichaam. Ze leveren calorieën en aminozuren, dit zijn de bouwstoffen voor eiwit in je lichaamscellen. Daarnaast zijn eiwitten belangrijk voor de spijsvertering, het transport van stofjes in het bloed en weefsel, en een onderdeel van afweerstoffen en hormonen. Sommige aminozuren worden door het lichaam zelf aangemaakt, anderen moet je lichaam uit voeding halen. De aminozuren die je lichaam niet zelf aan kan maken noemen we essentiële aminozuren.

Verschillende eiwitbronnen

Een gezond voedingspatroon bevat voldoende eiwitten. Dierlijke eiwitten (essentiële aminozuren) haalt je lichaam voornamelijk uit vlees, eieren en melkproducten. Daarnaast zijn er plantaardige eiwitbronnen zoals brood, rijst, pasta, bonen en noten. Door deze twee categorieën te combineren krijg je een gevarieerde inname van eiwitten. Wanneer je gaat trainen heb je meer eiwitten nodig dan iemand die niet sport. Je lichaam heeft deze eiwitten nodig als bouwstenen, om te zorgen dat je spieren voldoende herstellen na een workout. Deze extra eiwitten vergeten we nog wel eens toe te voegen aan ons voedingspatroon. Daarnaast eten we steeds minder vlees en melkproducten, waardoor plantaardige bronnen van eiwit steeds belangrijker worden. In dit geval kan een eiwitshake een goede toevoeging zijn op je voedingspatroon. Op deze manier zorg je dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt om te compenseren voor een tekort in je voedingspatroon.

Wanneer neem je een eiwitshake?

Een eiwitshake is perfect om snel en gebalanceerd je eiwitbehoefte aan te vullen na een workout. Zo hoef je niet na te denken of je voedingspatroon voldoende eiwitten bevat. Om je spieren optimaal te laten herstellen na een training wordt geadviseerd om 20-30 gram eiwitten te nemen binnen 20 minuten na je workout. Een eiwitshake is dan een goede optie en tevens een lekkere beloning voor het harde werken tijdens je training. 

Wil je meer weten over wat je beste wanneer kan eten om je doelstellingen te behalen? Bestel dan hieronder onze Nutrition Guide boordevol informatie over sportvoeding en het samenstellen van jouw voedingsschema.


Ik moet die Nutrition Guide hebben


Waar je op moet letten

Let bij je keuze voor een eiwitshake goed op de ingrediënten. Veel fabrikanten maken de verpakkingen van eiwitpoeders en eiwitshakes erg aantrekkelijk, maar gebruiken veel onnodige en ongezonde toevoegingen (zoals suikers). Daarnaast is het slim om te controleren hoeveel gram eiwit er daadwerkelijk in jouw portie zit. Dit is soms lastig als je zelf eiwitpoeder gaat mixen met water of (plantaardige) melk. Vergeet dan niet om ook de eiwitten en calorieën mee te rekenen uit deze toevoegingen. Er zijn tegenwoordig ook kant en klare eiwitshake die je na je workout mee kunt nemen voor onderweg. Handig als je direct door gaat naar je werk of als je in de avond geen maaltijd meer neemt na je training. Zo vul je op een gezonde, maar vooral ook lekkere, manier jouw eiwitbehoefte aan en help je jouw spieren voldoende herstellen.

Reactie plaatsen