Crashdiëten: wel of geen resultaat?
31 juli 2023 
in Fuel

Crashdiëten: wel of geen resultaat?


De afslank business is booming en wordt beschouwd als en miljardenindustrie. We willen massaal afvallen, of het nu vanwege gezondheidsredenen is of om een paar kilo kwijt te raken voor die favoriete spijkerbroek. We willen zo snel mogelijk resultaat zijn en er zo min mogelijk moeite voor doen. Dit heeft geleid tot een enorme toename in supplementen en crashdiëten. Maar hoe effectief zijn deze crashdiëten? En welke invloed hebben ze eigenlijk op je gezondheid? Wij geven je inzicht in crashdiëten en waarom je dit beter niet kunt doen.

Het gaat hier om programma’s of diëten die een snelle oplossing bieden, zoals veel afvallen in een korte periode. Vaak gaat dit ten koste van onmisbare voedingsstoffen en worden deze zonder de juiste begeleiding aangeboden. Daarnaast zijn deze programma’s enorm prijzig en uiteindelijk verspil je veel geld aan een tijdelijke oplossing of tegenvallende resultaten.

Kenmerken van crashdiëten

  • Beloven een magische strategie voor gewichtsverlies te bieden
  • Geven snelle en eenvoudige oplossingen om in korte tijd veel af te vallen
  • Promoten het gebruik van bepaalde supplementen of voedingsmiddelen
  • Verbieden bepaalde voedselgroepen zoals vetten of granen
  • Zijn meestal zeer laag in calorieën zonder wetenschappelijke onderbouwing
  • Adverteren met woorden zoals vasten, detox, weinig koolhydraten en ontgiften

De risico’s van een crashdieet

Doordat deze programma´s zich richten op super snel gewichtsverlies en minimale calorieën, is de kans groot dat je essentiële voedingsstoffen (macronutriënten en micronutriënten) tekort komt. Dit kan leiden tot een onvoldoende inname van mineralen en vitamines, vermoeidheid en uitdroging. Andere lichamelijke klachten die je kunt ervaren zijn constipatie, hoofdpijn en misselijkheid. Naast deze symptomen loop je het risico op extra stress omdat het afvallen niet lukt of niet snel genoeg gaat, wat weer kan leiden tot meer trek in ongezonde voedingsmiddelen en eetbuien. Mensen die een te streng dieet volgen hebben ook de neiging extra aan te komen zodra ze weer terugkeren naar het normale voedingspatroon. 

Welke strategie werkt wel om af te vallen?

Bedrijven en partijen die crashdiëten of programma’s op de markt brengen zijn enkel geïnteresseerd in het maken van winst, en maken zich niet zoveel zorgen om jouw gezondheid. Wees dus voorzichtig bij het selecteren van een dieet of programma ter ondersteuning jouw doelstellingen. Laat je niet meeslepen door pakkende slogans en Instagram reviews waar influencers voor betaald krijgen. Maak een duidelijk en realistisch plan voor jezelf wat haalbaar is, met voldoende voedingsstoffen om je energielevel op pijl te houden. Schroom niet om hulp in te schakelen van deskundigen als je meer dan een paar kilo zou willen afvallen. Advies en begeleiding zorgen er misschien voor dat het gewichtsverlies wat langzame gaat, maar je doet het wel op een gezonde manier en de kilo’s die je kwijt raakt komen ook niet zo snel meer terug.

Reactie plaatsen