Hoe kom je weer in shape na een zwangerschap?
14 augustus 2023 
in Move

Hoe kom je weer in shape na een zwangerschap?


Je hebt maandenlang extra goed voor jezelf gezorgd tijdens je zwangerschap en bent dan eindelijk bevallen. En nu? Je lichaam ziet er ineens heel anders uit en heeft best wat te verduren gehad. Hoe kun je beste starten met bewegen na deze periode? En hoe krijg je zo snel mogelijk je oude figuur en conditie weer terug? Over het algemeen kun je na een week of 6 weer rustig beginnen met trainen. Met deze tips kom je snel en veilig weer in shape.

Eet gezond en ga niet diëten

De kwaliteit van je voeding is niet alleen essentieel voor het herstel van je lichaam, maar ook belangrijk indien je borstvoeding geeft. Voeg veel groente en fruit toe aan je eetpatroon in combinatie met complexe koolhydraten zoals rijst en volkoren granen. Eieren, spinazie, noten en olijfolie zijn goede keuzes als het gaat om eiwitten en vetten om je metabolisme op gang te houden.

Blijf gehydrateerd

Water is belangrijk voor je vochthuishouding en stimuleert gewichtsverlies na je zwangerschap. Met een baby vergeet je in alle drukte nog wel eens voldoende te drinken dus voorkom uitdroging en hoofdpijn door extra water mee te nemen. Probeer dagelijks 10 tot 12 glazen water te drinken.

Starten met sporten

Lichaamsbeweging is essentieel om terug in shape te komen. Probeer het rustig op te bouwen en begin met wandelen, joggen, yoga en oefeningen met lichte gewichten. Wees voorzichtig met buikspieroefeningen in de beginfase omdat de buikspieren wat langer nodig hebben om te herstellen. Oefeningen om de bekkenspieren te versterken kun je wel al uitvoeren.

Zorg voor je mentale gezondheid

Een pasgeboren baby kan voor veel slapeloze nachten en stress zorgen. Daarnaast kunnen je hormonen nog ontregelt zijn. Neem daarom voldoende rust wanneer het kan en zorg goed voor jezelf. Een postpartumdepressie komt nog steeds bij 10 tot 15 procent van de moeders voor in de eerste paar weken na de bevalling. Voorkom dat je te veel druk op jezelf legt, ook als dat betekent dat het iets langer duurt voordat je weer in je gewenste shape bent. Vergelijk jouw proces niet met die van anderen en stel realistische doelen. Daarbij is de kwantiteit en kwaliteit van je slaap zijn in de eerste weken heel belangrijk en helpen bij het bereiken van gewichtsverlies.

Reactie plaatsen