5 handige tips om te blijven hardlopen in de winter
31 januari 2022 
in Move

5 handige tips om te blijven hardlopen in de winter


Hardlopen is voor velen een ideale manier van bewegen. Je kunt het namelijk altijd en overal doen. Met de beperkingen (COVID-19) van de afgelopen jaren zijn er meer mensen begonnen met hardlopen. Alleen de die hards houden dit ook in de herfst en winter vol. Wil jij dit jaar een poging wagen om langer te blijven hardlopen? Zodra het kouder wordt zijn er een aantal simpele aanpassingen die je kunt maken om in weer en wind door te blijven lopen.

#1 Gebruik laagjes kleding

Om optimaal te blijven presteren en geen last te krijgen van bijvoorbeeld kramp of een verkoudheid, willen we zoveel mogelijk voorkomen, is het belangrijk om je goed te oriënteren op je hardloopoutfit voor de winter. Gebruik lagen om je aan te passen aan jouw temperatuur. Die eerste stap buiten de deur kan koud zijn en je vertrekt het liefst met een dikke trui. Hierdoor ga je echter sneller zweten en dit zweet wordt weer koud op je lichaam, met een verhoogd risico om verkouden te worden. Daarnaast wordt een trui onwijs zwaar mocht het gaan regenen, en kun je hem nergens snel opbergen. Draag liever een paar dunne lagen kleding en kies handige accessoires om je spullen mee te nemen.

#2 Kies passende onderkleding

Zorg tevens voor passende onderkleding.  Onderkleding hoort dicht op je lichaam te zitten om zweet af te voeren en om je lichaam droog te houden. Je kunt plots in een regenbui terechtkomen, het is tenslotte Nederland. Dus zorg voor strakke onderkleding wat gemaakt is om vocht af te voeren. Het sportmerk Nike heeft bijvoorbeeld kleding van dry-fit materiaal wat snel absorbeert en droogt.

#3 Bescherm tegen de wind

Mocht er een flinke wind staan dan beïnvloedt dit niet alleen je looptempo, maar ook je lichaamstemperatuur. Bescherm jezelf tegen de wind door een speciaal windjack. Deze zijn winddicht en niet zo zwaar dus kun je eenvoudig over je kleding aantrekken.

#4 Bedek je ledenmaten

Heb je het nog steeds koud? Pak de ledematen die snel koud worden dan goed in. Denk hierbij aan accessoires zoals handschoenen, een muts en eventueel dikkere (hardloop)sokken. Tijdens het hardlopen verlies je veel warmte via je de uiteinden van je lichaam, zoals je voeten, handen, nek en hoofd. Daarom is het belangrijk dat je deze warm houdt.

#5 Zorg dat je zichtbaar bent

Houd er ook rekening mee dat het eerder donker is in de herfst en winter. Zorg er voor dat je voor iedereen goed zichtbaar bent. Reflecterende kleding, een hesje of lampjes om je voeten of armen kunnen daarbij helpen.


Train thuis met onze workouts


Met deze tips kun je eenvoudig jouw winteroutfit samenstellen zodat de kou jouw doelstellingen niet in de weg staat. Let wel op wanneer de wegen glad zijn, tegen gladheid kun jij je moeilijk kleden en een glijpartij kan tot nare blessures leiden. En vind je het toch te gevaarlijk of te koud buiten? Train dan vanuit huis met de online workouts op ons YouTube kanaal!

Reactie plaatsen