Apparaten of losse gewichten: wat is beter?
24 oktober 2022 
in Move

Apparaten of losse gewichten: wat is beter?


Een beginnende sporter krijgt op de sportschool vaak een standaard trainingsprogramma boordevol oefeningen op veelal ingewikkelde apparaten. Na een korte uitleg hoe je de machine instelt mag je zelf aan de slag met jouw schema. Het gebrek aan tijd of kennis maakt de keuze voor machines voor de sportschool het veilige alternatief. Maar is dit voor jou als sporter wel de beste keuze? 

Verschil tussen gewichten en machines

De meest voorkomende fout die beginners maken wanneer ze starten met fitness, is dat ze zich te veel concentreren op de apparaten in de sportschool die zich richten op specifieke spiergroepen. Dit is prima voor sporters die de functie van een specifieke spiergroep willen verbeteren, maar voor beginners biedt dit enkel de veiligheid van de machine zonder resultaat voor de fitnessdoelstellingen. 

Voor het grootste deel leveren beide methoden vergelijkbare resultaten op, die zich voornamelijk manifesteren als spierhypertrofie, verhoogde kracht en verbeterde botmineraaldichtheid. Het belangrijkste verschil is het type beweging dat je kunt uitvoeren. Het gebruik van losse gewichten vormt een betere training voor het gehele lichaam omdat er meer spieren (zoals hulpspieren en stabilisatiespieren) bij de uitvoering van een oefening geactiveerd worden. Je zit namelijk niet vastgepind op een apparaat, welke je direct in een goede houding plaatst (wanneer je het apparaat goed hebt ingesteld).

Voordelen van losse gewichten

Oefeningen met losse gewichten zoals een kettlebell of dumbbells vormen een efficiënte en volledige workout, aangezien de overgrote meerderheid van de spiergroepen wordt geactiveerd. Door je onderlichaam te betrekken om de beweging te coördineren terwijl je het gewicht met je armen stabiliseert, werkt het hele spierstelsel om deze oefening uit te voeren. Dit verbetert de cardiovasculaire gezondheid en bevordert spierhypertrofie. Wanneer je traint met behulp van machines verlies je dit voordeel van stabilisatie en het activeren van de core spieren.

Wanneer je met losse gewichten werkt, zal ook je hartfrequentie snel toenemen om de spieren te ondersteunen. De explosieve beweging stimuleert het hart om bloed rond te pompen en je conditie te verbeteren. 

Helaas hebben de meeste mensen een bureaubaan en een zittende levensstijl die het fysiologische proces geleidelijk aantast. Een veelvoorkomende klacht bij mensen met een lage fysieke activiteit is verminderde flexibiliteit en een beperkt bewegingsbereik van gewrichten. Onze gewrichten en spieren moeten regelmatig geactiveerd worden en voldoende doorbloeding krijgen om soepel te blijven. Oefeningen met losse gewichten zijn afhankelijk van de gecoördineerde rotatie van verschillende gewrichten (bijvoorbeeld de heup, schouder of elleboog), wat zorgt voor een betere flexibiliteit en minder kans op blessures. Ook verhoogt het uitvoeren van oefeningen met losse gewichten het bewegingsbereik van het gewricht.

Reactie plaatsen