Is het mogelijk om plaatselijk vet te verbranden?
10 april 2023 
in Move

Is het mogelijk om plaatselijk vet te verbranden?


Het plaatselijk verliezen van vet is een droom voor ons allemaal. Hoe fijn zou het zijn als er een oefening is die direct zorgt voor het verminderen van buik vet? Of een workout met slankere dijen als gevolg? In hoeverre het mogelijk is om bepaalde delen van ons lichaam slanker te maken en hoe je dit het beste kunt aanpakken lees je hier.

Plaatselijk vet verbranden: feit of fabel?

Plaatselijk vet verbranden heeft als doel om vetten af te vallen op specifieke delen van het lichaam. Een van de oefeningen die door trainers wordt gebruikt met deze belofte zijn crunches. Met de hoop op een platte en goed gevormde buik doen we eindeloos crunches, maar zonder resultaat. Echter wijzen onderzoeken uit dat crunches niet zorgen voor een vermindering van het laagje vet rondom de buik. 

De belangrijkste reden hiervoor is dat ieder lichaam anders is en de vetverdeling per persoon verschilt. Gewicht verliezen en het vetpercentage verminderen kan alleen wanneer het aantal verbrande calorieën groter is dan de calorie-inname. Ons lichaam houdt geen rekening met de probleemzones die we willen aanpakken maar verliest gewicht en vet verdeeld over het hele lichaam. 

Waarom geloven we dit dan toch?

Door te sporten en spieren op te bouwen verhoog je de stofwisseling en stimuleer je de vetverbanding. Omdat bij de meeste het vet zich ophoopt rondom het middel wanneer we aankomen in gewicht, is dat ook de eerste plaats waar we het kwijt raken. Dit is echter geen ondersteuning voor het plaatselijk verbranden van vet. 

Door commerciële bedrijven wordt hier slim op ingespeeld door producten en oefeningen te promoten die zich hier op richten om snel resultaat te behalen, denk aan afslankpillen en fat burners. Ook trainers ontwikkelen programma’s voor strakke buikspieren en billen. Het enige resultaat wat je met deze beloftes gaat behalen, is winst voor deze bedrijven. Daarnaast kunnen deze supplementen en oefeningen juist schadelijk zijn voor je vitale organen en de kans op blessures door overbelasting verhogen. 

Wat kun je wel doen om vet te verbranden?

Helaas is het plaatselijk vet verliezen met sporten een fabeltje en kan alleen op korte termijn bereikt worden door middel van een operatie. Een consistent en onderbouwd trainingsschema gecombineerd met een gebalanceerd voedingsschema kan er echter wel voor zorgen dat je gewicht verliest en je vetpercentage verlaagt. Hier een aantal praktische tips om je een handje te helpen:

  • Onderhoud een gezonde lifestyle met regelmatig bewegen en gezonde voeding
  • Probeer 2 tot 3 keer per week een vorm van krachttraining uit te voeren
  • Neem ook 1 tot 2 keer per week een cardio of HIIT training op in je routine
  • Drink voldoende water en blijf gehydrateerd
  • Vermijd stress en zoek naar manieren om te ontspannen
  • Krijg inzicht in je voedingspatroon en calorie-inname
Reactie plaatsen