Iedereen wil dat perfecte lichaam, de juiste rondingen, zichtbare spieren en een gezond lichaamsgewicht. We zien dagelijkse allemaal mooie lichamen en afgetrainde atleten via social media. Zij zijn het boegbeeld voor zelfrespect, zelfacceptatie en gezondheid.
Om te voldoen aan dit ideale plaatje gaan we aan de slag met strikte maaltijdplannen en een trainingsschema bij de sportschool, zodat ook wij er hopelijk ooit zo uit gaan zien. Er zijn echter veel meer factoren die meespelen, zoals je levensstijl en de genen die je van je ouders hebt meegekregen. Het perfecte lichaam is voor iedereen verschillend en de vraag is of je ooit echt tevreden zal zijn. Hieronder een aantal tips om je zelfbeeld te verbeteren zonder een intensief dieet of spartaans trainingsschema.
Waardeer jouw lichaam
Om lekker in je vel te zitten is het belangrijk om jezelf en je lichaam te accepteren. Bekijk en veroordeel niet alleen de imperfecties van je lichaam maar focus je ook op de pluspunten die je bezit. Bedenk wat jouw lichaam allemaal kan en benadruk ook de positieve kanten, zodat je met meer vertrouwen en rust aan je zwakheden kunt werken.
Doe wat je leuk vindt
Passie is essentieel. Je kunt jezelf moeilijk dwingen tot dingen waar je geen passie voor hebt. Kies voor activiteiten die je leuk vindt om te doen, zodat je het langer volhoudt en er sneller beter in wordt. Voor de een is dat misschien wandelen, een specifieke sport of samen activiteiten doen met anderen. Het heeft geen zin om urenlang op apparaten in de sportschool te gaan zitten omdat je ziet dat anderen dit doen, als je er zelf ongelukkig van wordt. Zoek jouw voldoening in een activiteit die bij je past en waar je juist energie van krijgt, en bouw zo aan jouw ideale lichaam.
Vergelijk jezelf niet met anderen
Jezelf vergelijken met anderen is altijd een slecht idee. Het kan leiden tot stress, depressie en een gevoel van onwaardigheid. Als je anderen ziet met een beter lichaam, voel je dan niet geïntimideerd, maar laat je inspireren. Pik de kenmerken eruit die voor jou belangrijk zijn en ga hier mee aan de slag, maar voorkom dat je het volledige plaatje nastreeft. Je ziet op social media vaak professionele atleten die hier constant mee bezig en hiervoor betaald krijgen. Dit is onrealistisch en onwenselijk voor de meeste van ons, die er ook nog een baan naast hebben, een druk sociaal leven hebben en niet bereid zijn om het hele leven in het teken van training en voeding te zetten. Bedenk je ook dat foto’s niet altijd de werkelijkheid vertonen door het gebruik van misleidende poses, verlichting en photoshop.
Wees een voorbeeld voor anderen
Als je kinderen hebt wil je een goed voorbeeld zijn. En ook voor je vrienden of vriendinnen wil je een positief signaal afgeven. De manier waarop jij in het leven staat, met kritiek omgaat en problemen oplost, inspireert anderen. Straal jij positiviteit en zelfvertrouwen uit, dan helpt dat anderen om zichzelf te accepteren. Ben je bewust van deze voorbeeldrol en gebruik het om anderen te motiveren.
Ontvang complimenten
Een compliment is super goed voor jouw zelfbeeld, maar dan moet je het compliment wel accepteren. Wees blij en trots dat iemand iets positief over je zegt en steek het compliment in je zak! Wimpel het niet af of geef direct een compliment terug maar sta juist even stil bij de mooie woorden.